ΕΣΠΑ
Λεωφ. Βάρης 6 & Αγ. Αποστόλων, Βάρη
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 89 95 070
Title Image

Συχνές Ερωτήσεις

Αρχική  /  Συχνές Ερωτήσεις
01 Συχνές Ερωτήσεις

Απαντήσεις στα πιο Συχνά Ερωτήματα

Η σωστή ενημέρωση των ασθενών μας, αποτελεί για εμάς βασικό στοιχείο. Για αυτό το λόγο, έχουμε δημιουργήσει για όλους εσάς, ένα κατάλογο απαντήσεων στις πιο συχνές ερωτήσεις που μας έχουν θέσει στο παρελθόν οι ασθενείς μας.

Είμαστε σίγουροι, πως πολλές από τις απορίες που ενδεχομένως να έχετε ή τις ερωτήσεις που θα θέλατε να μας κάνετε θα απαντηθούν από την λίστα που έχουμε δημιουργήσει με τις πιο Συχνές Ερωτήσεις. Ακόμα όμως και αν δεν συμβεί αυτό, μπορείτε πάντα είτε να μας καλέσετε, είτε να μας επισκεφθείτε.

Θα χαρούμε να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτηση σας και να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας!

Τι είναι η Φυσικοθεραπεία;

Η φυσικοθεραπεία είναι ένας υγιεινομικός κλάδος που αφορά τη διάγνωση και θεραπεία ασθενών, που παρουσιάζουν πόνο ή δυσκολία στην κίνηση ή στην εκτέλεση λειτουργικών δραστηριοτήτων λόγω κάποιας πάθησης, προβλήματος υγείας ή τραυματισμού.

Σε ποιους απευθύνεται η Φυσικοθεραπεία;

Η φυσικοθεραπεία απευθύνεται ανεξαρτήτως ηλικίας σε όλους όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα πόνου, κίνησης ή λειτουργικότητας, το οποίο μπορεί να έχει προκληθεί από παράγοντες όπως:

  • τραυματισμοί,
  • διάφορες παθήσεις,
  • κακή στάση σώματος,
  • ηλικία κτλ.

Η φυσικοθεραπεία μπορεί επίσης να εφαρμοστεί και προληπτικά, εξασφαλίζοντας καλή φυσική κατάσταση και ευεξία.

Τι είναι το Manual Therapy;

Το Manual Therapy ή αλλιώς η Ορθοπεδική Θεραπεία με Χειρισμούς (ΟΜΤ) είναι ένα ειδικό κομμάτι της Φυσικοθεραπείας για την αποκατάσταση των νεύρο-μυϊκών-σκελετικών προβλημάτων, βασιζόμενη στον κλινικό συλλογισμό, χρησιμοποιώντας πολύ εξειδικευμένες τεχνικές προσέγγισης, που περιλαμβάνουν χειρισμούς & θεραπευτικές ασκήσεις.

Είναι ασφαλές το Manual Therapy;

Φυσικά! Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι κινητοποιήσεις (Manual Therapy) είναι 100 φορές πιο ασφαλείς από την επαναλαμβανόμενη χρόνια χρήση παυσίπονων. Η φυσικοθεραπεία αποτελεί ασφαλές μέσο θεραπείας!

Έχω κάνει φυσικοθεραπεία στο παρελθόν και δε με βοήθησε. Έχει νόημα να ξαναδοκιμάσω;

Φυσικά, γιατί κάθε φυσικοθεραπευτής έχει διαφορετικές γνώσεις, ικανότητες, εμπειρίες και επιστημονικές μεθόδους που χρησιμοποιεί στην κλινική του πράξη για να προσεγγίσει τη παθολογία ενός ασθενή.

Πόσες συνεδρίες χρειάζομαι;

Ένας αριθμός για όλους τους ασθενείς δεν υπάρχει. Ο κάθε ασθενής αντιμετωπίζει διαφορετικό πρόβλημα και το σύνολο των συνεδριών θα πρέπει να συζητηθεί και αποφασισθεί από κοινού με τον γιατρό και τον φυσικοθεραπευτή. Συνήθως, οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται πρόοδο μέσα στην πρώτη ή δεύτερη εβδομάδα με συχνές συνεδρίες, ο αριθμός των οποίων ελαχιστοποιείται όταν σταθεροποιηθεί η κλινική εικόνα. Μετά την εντατική φροντίδα και ανακούφιση των ασθενών, ενδείκνυται η συνέχιση των συνεδριών με πιο αραιή μορφή, με στόχο την διατήρηση της πλέον βελτιωμένης φυσικής κατάστασης του ατόμου και των ωφελειών.

Πως ξέρω ότι δεν κάνω παραπάνω συνεδρίες από όσες πρέπει;

Μετά την αξιολόγηση που πραγματοποιείται κατά την πρώτη επίσκεψη, ο φυσικοθεραπευτής κάνει μία εκτιμήση και θέτει κάποιοι στόχους (βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους), ώστε να γνωρίζετε ότι βρίσκεστε σε ένα πλάνο θεραπείας με συγκεκριμένους στόχους επίτευξης, αλλά και συκγεκριμένο χρονικό διάστημα υλοποίησης αυτών.

Όλοι οι ασθενείς δέχονται την ίδια θεραπεία;

Όχι! Η θεραπεία είναι προσαρμοσμένη σε κάθε ασθενή ανάλογα με την ηλικία, τη φυσική κατάστασή του και το επίπεδο υγείας του. Με λίγα λόγια, είναι μοναδική και εξατομικευμένη για κάθε ασθενή.

Πρέπει να έχω κάτι μαζί μου στην πρώτη συνεδρία;

Καλό είναι να έχετε μαζί σας ό,τι ιατρική διάγνωση και εξέταση έχετε πραγματοποιήσει (πχ. ακτινογραφίες, μανγητική, ιατρικές γνωματεύσεις κλπ.) καθώς και τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων. Επίσης, καλό θα ήταν να φοράτε άνετα ρούχα, αναλόγως την περιοχή που πρόκειται να θεραπευτεί, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμη από τον φυσικοθεραπευτή. Επίσης σας συνιστούμε να έχετε μαζί σας ένα σορτσάκι ή φόρμα, στην περίπτωση που το πρόβλημα είναι στα κάτω άκρα.

Πόσο διαρκεί μία θεραπευτική συνεδρία;

Δεν υπάρχει ακριβής απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Η συνήθης διάρκεια μιας πλήρους φυσικοθεραπευτικής συνεδρίας είναι μία με δύο ώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη συνεδρία συνήθως διαρκεί περισσότερο, αφού σε αυτή πραγματοποιείται και μία λεπτομέρης κλινική εξέταση που περιλαμβάνει λήψη του ιστορικού σας και κάποιους ειδικούς ελέγχους.

Πως ξέρω ότι η θεραπεία αυτή αποδίδει;

Πέρα από τις υποκειμενικές διαφορές που μπορεί να βλέπετε στο σώμα σας, όπως ότι πλέον πονάτε λιγότερο, υπάρχουν και αντικειμενικά κριτήρια μέτρησης που χρησιμοποιούν οι φυσικοθεραπευτές για να διαπιστώσουν αν τα αποτελέσματα της κλινικής τους πράξης επιφέρουν βελτίωση, επιδείνωση, η στασιμότητα των συμπτωμάτων.

Πριν επισκεφτώ ένα φυσικοθεραπευτή, θα πρέπει να έχω επισκεφθεί το γιατρό μου;

Ανεξαρτήτου διαγνωστικής ικανότητας του φυσικοθεραπευτή, καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας της πάθησης σας. Γιατρός – φυσικοθεραπευτής συνεργάζονται ομαδικά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για σας.

Τι συμβαίνει όταν η ασφάλειά μου δεν καλύπτει τις φυσικοθεραπευτικές συνεδρίες;

Το ιδανικό και επιθυμητό για έναν ασθενή είναι να καλύπτεται ολικά από τον ασφαλιστικό του φορέα. Όμως η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και γι’ αυτό δεν πρέπει να αφήνουμε το κίνητρο του κέρδους εταιρειών παροχής υπηρεσιών υγείας να αποφασίζουν για την υγεία μας. Στην περίπτωση που ο ασφαλιστικός σας φορές δεν σας καλύπτει, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε, αφού διατηρούμε τις τιμές μας προσιτές, ώστε η φυσικοθεραπευτική φροντίδα να αποτελεί αγαθό για όλους!

Θα γίνω ξανά φυσιολογικός/ή;

Ναι! Όλοι οι ασθενείς βελτιώνονται από τις πρώτες κιόλας συνεδρίες και επανέρχονται στην καθημερινότητα τους ασυμπτωματικοί. Ολοκληρώνοντας με συνέπεια το προγραμμα αποκατάστασης, θα είστε σαφώς καλύτερα. Πιο αργή πρόοδο έχουν όμως όσοι αμελούν και καθυστερούν να ζητήσουν βοήθεια από τους ειδικούς. Ακόμα και μετά την βελτίωση σας ή την ολοκλήρωση των συνεδριών, φροντίζουμε να σας εφοδιάσουμε με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και ασκήσεις, ώστε να είστε ικανοί να προλαμβάνετε κάποια πιθανή υποτροπή ή τραυματισμό.

Αν η Φυσικοθεραπεία δεν αποδώσει;

Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η εύρεση και διόρθωση των αιτιών μιας συγκεκριμένης πάθησης ή που τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης είναι ασαφή, τότε εμείς σας παραπέμπουμε σε άλλους ειδικούς που ενδεχομένως είναι σε θέση να σας βοηθήσουν. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η υγεία σας!

Είναι εύκολα προσβάσιμο το κέντρο φυσικοθεραπείας;

Ναι, θα λέγαμε πως το κέντρο μας είναι εύκολα προσβάσιμο για όλους! Έχουμε τηρήσει όλες τις τεχνικές προδιαγραφές, ώστε οι ασθενείς με κινητικά προβλήματα που δεν μπορούν να ανέβουν σκάλες να μπορούν να κάνουν χρήση της ράμπας αμαξιδίων και του ανελκυστήρα. Επίσης, διαθέτουμε μεγάλο χώρο στάθμευσης, για να μπορείτε να μας επισκεφθείτε με το όχημά σας, χωρίς να αγχώνεστε για το που θα παρκάρετε.