ΕΣΠΑ
Λεωφ. Βάρης 6 & Αγ. Αποστόλων, Βάρη
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 89 95 070
Title Image

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Υπερακανθίου

Αρχική  /  Παθολογίες   /  Ώμος   /  Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Υπερακανθίου

Ο υπερακάνθιος αποτελεί μέρος του στροφικού πετάλου του ώμου, του οποίου η λειτουργία είναι η ανύψωση και έσω-έξω στροφή του άνω άκρου. Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα του υπερακανθίου αποτελεί συγκεκριμένη μορφή τενοντίτιδας που παρατηρείται στα πλαίσια ενός χρόνιου συνδρόμου πρόσκρουσης ή μίας χρόνιας τενοντίτιδας και χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση ασβεστίου στο σημείο τραυματισμού ή φλεγμονής του πάσχοντα τένοντα.

Η κλινική εικόνα της παθολογίας αυτής είναι παρόμοια με την απλή τενοντοπάθεια του υπερακανθίου. Οι ασθενείς που έχουν ασβεστοποιό τενοντίτιδα συνήθως έχουν:

  • πόνος στην περιοχή του ώμου που αντανακλά μέχρι και τον αγκώνα, τον αυχένα και την ωμοπλάτη,
  • πόνο που συχνά επιδεινώνεται κατά την διάρκεια του ύπνου,
  • αποφυγή χρήσης του άνω άκρου εξαιτίας του πόνου,
  • αίσθημα καψίματος στο άνω άκρω.

Η κλινική εξέταση μπορεί να δώσει αρκετά ευρήματα, ώστε να υποπτευθούμε την ύπαρξη ασβεστοποιούς τενοντίτιδας, και με μία απλή ακτινογραφία να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση. Ο ακτινολογικός έλεγχος θα επιβεβαιώσει την παρουσία ασβεστίου, κάτι που θα μας επιτρέπει να χαρακτηρίσουμε την τενοντίτιδα ως ασβεστοποιό.

Συνήθως η ασβεστοποιός τενοντίτιδα αντιμετωπίζεται συντηρητικά, με το φυσικοθεραπευτικό πρωτόκολλο να περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης του στροφικού πετάλου και των σταθεροποιών μυών της ωμοπλάτης και κινητοποιήσεις Manual Therapy της ωμικής ζώνης, αλλά και της θωρακικής μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης.