ΕΣΠΑ
Λεωφ. Βάρης 6 & Αγ. Αποστόλων, Βάρη
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 89 95 070
Title Image

Έξω Επικονδυλίτιδα (Tennis Elbow)

Αρχική  /  Παθολογίες   /  Αγκώνας   /  Έξω Επικονδυλίτιδα (Tennis Elbow)

Η έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα (Tennis elbow) ανήκει στους τραυματισμούς που οφείλονται στην υπέρχρηση. Πιο συγκεκριμένα, οι εκτείνοντες μύες του καρπού και των δακτύλων που εκφύονται από την έξω επιφάνεια του αγκώνα (έξω επικόνδυλο) είναι αυτοί που προσβάλλονται. Οι επαναλαμβανόμενες φορτίσεις των τενόντων αυτών υπό αντίσταση, όπως συμβαίνει στο χτύπημα backhand στο tennis, οδηγεί σταδιακά σε μικρορήξεις στην έκφυση των τενόντων, ενώ φαίνεται κυρίως να προσβάλλεται ο τένοντας του βραχέος κερκιδικού εκτείνοντα τον καρπό.

Η πάθηση αυτή είναι συχνή σε όσους εκτελούν επανειλημμένα πρηνισμό του αντιβραχίου υπό αντίσταση. Ονομάζεται και αγκώνας των τενιστών γιατί πολύ συχνά συναντάμε την πάθηση σε αθλητές της αντισφαίρισης, όμως μπορεί να εμφανισθεί και σε αθλητές άλλων αθλημάτων καθώς επίσης και σε ανθρώπους όπου η εργασία τους είναι χειρωνακτική.

Η έξω επικονδυλίτιδα δεν αποτελεί τενοντίτιδα, αλλά σύνδρομο υπέρχρησης. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι μία φλεγμονή των εκτεινόντων μυών, αλλά μια διαδικασία συνεχών μικροτραυματισμών σε αυτούς. Ο οργανισμός προσπαθεί διαρκώς να επουλώσει και να ανακατασκευάσει τους τένοντες αυτούς και για αυτό το λόγο ιστολογικά, παρατηρείται αποδιοργάνωση της αρχιτεκτονικής του κολλαγόνου, υπερτροφία των ινοβλαστών και υπερπλασία των αγγείων της περιοχής.

Τα συμπτώματα της έξω επικονδυλίτιδας είναι:

  • πόνος στην έξω πλευρά του αγκώνα κατά την έκταση του καρπού και των δαχτύλων που επιδεινώνεται με την κόπωση,
  • μυϊκή αδυναμία σε κινήσεις, όπως αυτή της σύλληψης.

Σε μερικές περιπτώσεις όμως, μπορεί να υπάρχει πόνος ακόμα και σε απλές καθημερινές δραστηριότητες.

Η διάγνωση στηρίζεται στην κλινική εξέταση, όπου με δοκιμασίες φόρτισης των εκτεινόντων του καρπού και των δαχτύλων, γίνεται η αναπαραγωγή των συμπτωμάτων. Ο απεικονιστικός έλεγχος δεν είναι απαραίτητος, όμως σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειασθεί ηλεκτρομυογράφημα για αποκλεισμό άλλων καταστάσεων, όπως είναι η παγίδευση του νευρικού κλάδου του κερκιδικού νεύρου.

Η θεραπεία είναι κατά βάση συντηρητική και περιλαμβάνει τροποποίηση της τεχνικής του αθλήματος, εγκάρσια μάλλαξη, χρήση Kinesio Tape, ειδικές τεχνικές Manual Therapy & Mulligan κ.α.