ΕΣΠΑ
Λεωφ. Βάρης 6 & Αγ. Αποστόλων, Βάρη
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 89 95 070
Title Image

Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος

Αρχική  /  Παθολογίες   /  Γόνατο   /  Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος

Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ), είναι η πιο συχνή μορφή βλάβης των αρθρώσεων. Είναι χρόνια, μη αναστρέψιμη και η μορφή της κυμαίνεται από ήπια μέχρι πολύ σοβαρή. Χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή καταστροφή και εκφύλιση του χόνδρου και στη συνέχεια του οστού της άρθρωσης που οδηγεί σε πόνο, δυσκαμψία, διόγκωση και τέλος απώλεια κινητικότητάς της.

Οι φυσιολογικές αρθρώσεις περιέχουν αρθρικό χόνδρο, δηλαδή ένα λεπτό ελαστικό στρώμα συνδετικού ιστού, το οποίο καλύπτει τις επιφάνειες των οστών. Αυτό το στρώμα προσφέρει προστασία των οστών από τις τριβές και διευκολύνει την κίνηση της κάθε άρθρωσης. Με την πάροδο του χρόνου, ο χόνδρος χάνει σταδιακά την ελαστικότητά του και την ικανότητά του να απορρόφα τους κραδασμούς που παράγονται κατά τις κινήσεις του γόνατος, κάτι που τον καθιστά πιο ευαίσθητο σε μικροτραυματισμούς.

Αποτέλεσμα αυτής της εκφύλισης είναι η λειτουργία του χόνδρου να είναι πλέον ελαττωματική, αφού πλέον δεν μπορεί να μειώσει την τριβή μεταξύ των αρθρικών επιφανειών και να εξομαλύνει την κίνηση, η οποία γίνεται επώδυνη και προβληματική με μειωμένο εύρος τροχιάς.

Πιο συγκεκριμένα τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδος του γόνατος είναι:

  • Πόνος εμπρός στην επιγονατίδα, στο έσω μεσάρθριο διάστημα, πίσω στην ιγνυακή κοιλότητα και ενίοτε στις γάμπες.
  • Δυσκαμψία στην άρθρωση.
  • Δυσκολία κατά την βάδιση και περιορισμός εύρους των κινήσεων.

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι μια εκφυλιστική μη αναστρέψιμη πάθηση, η οποία εμφανίζεται με τη μορφή εξάρσεων και υφέσεων και προοδευτικά επιδεινώνεται. Η επιδείνωση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την πιο συχνή εμφάνιση εξάρσεων μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης, ενώ τα διαστήματα των υφέσεων εμφανίζονται ολοένα και λιγότερο.