ΕΣΠΑ
Λεωφ. Βάρης 6 & Αγ. Αποστόλων, Βάρη
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 89 95 070
Title Image

Περιοστίτιδα Κνήμης

Αρχική  /  Παθολογίες   /  Πόδι   /  Περιοστίτιδα Κνήμης

Η περιοστίτιδα κνήμης είναι ένα σύνδρομο υπέρχησης και καταπόνησης που εκδηλώνεται στην πρόσθια επιφάνεια της κνήμης, και αποτελεί συχνή πάθηση των αθλητών. Όπως δηλώνει και το όνομα της, πρόκειται για μία φλεγμονή του περιοστέου της κνήμης, που μπορεί να εμφανιστεί είτε μετά από κάποιο κάταγμα κοπώσεως της κνήμης, είτε λόγω φλεγμονής των μυών της περιοχής.

Το περιόστεο αποτελεί τον ινώδη υμένα που σχηματίζει το κάλυμμα των οστών. Αποτελείται από μια πυκνή εξωτερική στοιβάδα που περιέχει πολυάριθμα αγγεία και μια εσωτερική στοιβάδα κυττάρων συνδετικού ιστού, τα οποία λειτουργούν ως οστεοβλάστες όταν τραυματιστεί το οστό, συμμετέχοντας έτσι στον νέο σχηματισμό οστού. Το περιόστεο εξυπηρετεί ως υποστηρικτικός ιστός για τα αιμοφόρα αγγεία που αιματώνουν και τρέφουν το οστό, αλλά και για την πρόσφυση τενόντων και συνδέσμων.

Όταν υπάρξει έντονη και επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα των μυών που προσφύονται στην κνήμη, τότε μπορεί να εμφανιστεί και έντονος ερεθισμός στο περιόστεό της. Αυτό συμβαίνει γιατί η δράση των μυών αυτών έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία εφελκυστικών δυνάμεων (δυνάμεων έλξης) του περιοστέου. Συμβαίνει συνήθως είτε σε άτομα πού έχουν πολύωρη ορθοστασία είτε σε αθλητές, κακώς προπονούμενους, που τρέχουν πάνω σε σκληρό, ανώμαλο, ή τσιμεντένιο έδαφος, και φορούν ακατάλληλα αθλητικά παπούτσια, σε αθλητές που το άθλημα τους περιλαμβάνει τρέξιμο, εκρηκτικές κινήσεις και άλματα, ή ακόμα και σε έφηβους αθλητές που ψηλώνουν γρήγορα. Μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε μη αθλούμενους, σε περιπτώσεις καταπόνησης της ποδοκνημικής και του άκρου ποδός, πχ. βάδιση σε ανώμαλο έδαφος, πολύωρη ορθοστασία, ορειβασία, κυνήγι στο βουνό, κλπ.

Η πάθηση μπορεί συχνά να συνυπάρχει με κάποιο κάταγμα κόπωσης της κνήμης ή με χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος της κνήμης. Τα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσουμε στην περιοστίτιδα κνήμης είναι κυρίως ο πόνος στην πρόσθια επιφάνεια της κνήμης, η ύπαρξη ενδεχομένως κάποιας φλεγμονής, η ερυθρότητα, η τοπική αύξηση της θερμοκρασίας και η εύκολη και συχνή κόπωση μετά από καθημερινές δραστηριότητες.

Η ένταση του πόνου ποικίλει ανάλογα με τη βαρύτητα της πάθησης. Σε ήπιες καταστάσεις, ο πόνος μπορεί να είναι μικρής έντασης, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να είναι μόνιμος και να αποτελεί αιτία διακοπής της αγωνιστικής δραστηριότητας του αθλητή.

Για την διάγνωση της περιοστίτιδας κνήμης απαιτείται μία καλή κλινική αξιολόγηση, ενώ μπορεί να χρειαστεί και κάποια ακτινολογική εξέταση, ώστε να αποκλειστούν άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτωματολογία. Ένα κατάλληλα διαμορφωμένο φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα αποκατάστασης είναι εκείνο που μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή από τα συμπτώματα και να τον βοηθήσει να επιστρέψει στις αθλητικές και αγωνιστικές του δραστηριότητες.