ΕΣΠΑ
Λεωφ. Βάρης 6 & Αγ. Αποστόλων, Βάρη
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 89 95 070
Title Image

Σύνδρομο Απιοειδούς

Αρχική  /  Παθολογίες   /  Ισχίο   /  Σύνδρομο Απιοειδούς

Το σύνδρομο του απιοειδούς μυός είναι μία κατάσταση κατά την οποία ο απιοειδής μυς πιέζει και ερεθίζει το ισχιακό νεύρο, προκαλώντας πόνο που ξεκινάει από το γλουτό και κατεβαίνει προς την οπίσθια επιφάνεια του μηρού, καταλήγοντας στο πόδι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πόνος αυτός μιμείται αυτόν της τυπικής ισχιαλγίας που προκαλείται από κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Ο απιοειδής μυς είναι ένας μικρός μυς που βρίσκεται εν τω βάθει στην περιοχή των γλουτών κάτω από τον μείζονα γλουτιαίο μυ. Πιο συγκεκριμένα, ο απιοειδής εκφύεται με οδοντώματα από την πρόσθια επιφάνεια του ιερού οστού, από το χείλος της μείζονος ισχιακής εντομής. Διέρχεται από το ισχιακό τρήμα και καταφύεται στην πάνω επιφάνεια του μείζονα τροχαντήρα, συχνά μαζί με τον έσω θυροειδή μυ. Υπάγεται στους στροφείς του ισχίου (έξω στροφείς του μηρού), είναι σχετικά επίπεδος και έχει πυραμοειδές σχήμα.

Το σύνδρομο προκαλείται όταν ο μυς διογκώνεται ή βρίσκεται σε μόνιμο σπασμό, ασκώντας πιεστικές δυνάμεις στο ισχιακό νεύρο το οποίο πορεύεται ακριβώς κάτω από τον απιοειδή μυ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το σύνδρομο αυτό να μιμείται συμπτώματα όσφυο-ισχιαλγίας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη διάγνωση και αντιμετώπιση της πάθησης. Η ισχιαλγία που προκαλείται από τον ερεθισμό του ισχιακού νεύρου είναι περιφερικής αιτιολογίας και δεν οφείλεται σε φλεγμονή της νευρικής ρίζας από κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή άλλη πάθηση της σπονδυλικής στήλης, όπως συμβαίνει στην πραγματική ισχιαλγία.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι:

  • Έντονος, αμβλύς πόνος στην περιοχή του γλουτού
  • Ισχιαλγία – Πόνος στην πορεία του ισχιακού νεύρου, δηλαδή στο μηρό, τη γάμπα και τον άκρο πόδα
  • Πόνος κατά το ανέβασμα σκάλας ή ανηφόρας
  • Αυξανόμενος πόνος κατά τη παρατεταμένη καθιστική θέση
  • Μειωμένο εύρος κίνησης στην άρθρωση του ισχίου

Στίς περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία είναι συντηρητική και το φυσικοθεραπευτικό πλάνο στοχεύει φυσικά στην απελευθέρωση της παγίδευσης του ισχιακού νεύρου και συνεπώς την μείωση του πόνου, αλλά και στην αύξηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης του ισχίου. Για να επιτευχθεί αυτό μπορεί να γίνει χρήση τεχνικών Manual Therapy, διατάσεις, τεχνικές μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης & εν τω βάθει μάλαξη (Myofascial Release), ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του κορμού, κινητοποιήσεις νευρικού ιστού κλπ.