ΕΣΠΑ
Λεωφ. Βάρης 6 & Αγ. Αποστόλων, Βάρη
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 89 95 070
Title Image

Tecar Therapy

Αρχική  /  Tecar Therapy
01 Πληροφορίες

Τι είναι η θεραπεία Tecar;

Η θεραπεία με ενέργεια Tecar, γνωστή και ως Tecar Therapy, έχει εφαρμοστεί και υποστηριχτεί από χιλιάδες ασθενείς, αλλά και πολλούς κορυφαίους αθλητές, αφού οι θεραπευτικές της ιδιότητες επιφέρουν άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας εφαρμογή της. Σήμερα, αποτελεί σημείο αναφοράς, με περισσότερα από 3200 κέντρα φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης στον κόσμο σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, να έχουν εντάξει στις θεραπείες τους, την θεραπεία Tecar (θεραπεία ραδιοσυχνοτήτων - Tecar Therapy).

Η ενέργεια που χρησιμοποιείται κατά τη θεραπεία Tecar (Tecar Therapy) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως “ένας οργανικός επιταχυντής της φυσιολογίας”. Αποτελεί ουσιαστικά ένα ρεύμα υψηλής συχνότητας, η οποία μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 300 kHz και 1 MHz. Η ενέργεια αυτή επιταχύνει τη “φυσική αναγέννηση” των βιολογικών ιστών, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο ταχύτερη επούλωση των ιστών, μείωση του πόνου και σύντομη επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινότητα. Αποτελεί μία εντελώς μη επεμβατική και 100% φυσική ενέργεια για το ανθρώπινο σώμα, λόγω της χαμηλής της έντασης, ενώ μας επιτρέπει την αντιμετώπιση πολλών παθολογικών προβλημάτων στο χώρο της φυσικοθεραπείας, του αθλητισμού, αλλά και της αισθητικής.

Μέσω της ενέργειας αυτής προκαλείται στο κυτταρικό περιβάλλον ροή ιόντων Na και Κ με εξαιρετικά ταχείες ηλεκτρικές ταλαντώσεις. Οι ταλαντώσεις αυτές στη συνέχεια οδηγούν στην αύξηση της διαπερατότητας της κυτταρικής μεμβράνης, γεγονός που καθιστά πιο ευνοϊκές τις ανταλλαγές ιόντων και κατ’ επέκταση, ταχύτερη την επούλωση των ιστών.

02 Πεδία Εφαρμογής

Πότε μπορεί να εφαρμοστεί θεραπεία Tecar;

Η θεραπεία Tecar (Tecar Therapy) μπορεί να εφαρμοστεί σε πάρα πολλές παθήσεις, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος στον χώρο της αποκατάστασης. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η ενδογενής θερμότητα που παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό ως αντίδραση στη λειτουργία της συσκευής.

Το όνομα της προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Transfer Electricity Capacitive and Resistive, και ουσιαστικά πρόκεται για μία συσκευή που μεταφέρει ενέργεια στους ιστούς του σώματός μας. Σε αντίθεση με άλλα φυσικοθεραπευτικά μηχανήματα, το Tecar Therapy μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο κατά την οξεία, όσο και κατά την χρόνια φάση μίας παθολογίας. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου την κάνει μοναδική, αφού ο ασθενής αντιλαμβάνεται άμεσα το οφέλη της θεραπείας, ενώ αξιοσημείωτη είναι η μείωση του πόνου του ασθενούς και η αύξηση του εύρους των κινήσεων, από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

Οι ενδείξεις για την εφαρμογή Tecar Therapy είναι πάρα πολλές, ενώ μία τέτοια θεραπεία μπορεί να προσφέρει αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση, διακοπή του φαύλου κύκλου πόνος – φλεγμονή – δυσκαμψία, απελευθέρωση του εύρους των αρθρώσεων, ινολυτική δράση, μείωση του οιδήματος, διευκόλυνση της διάχυσης του αίματος, βελτίωση της διαδικασίας ανάρρωσης, μείωση του χρόνου ανάκτησης και συνεπώς επιτάχυνση της επιστροφής στη φυσική άσκηση.

Εξαιρετικά αποτελέσματα έχει τόσο σε οξείες, όσο και σε χρόνιες παθήσεις, όπου σε μία θεραπευτική αγωγή 8 έως 10 συνεδριών, με ένα ρυθμό 2 έως 3 ανά εβδομάδα συνεδρίες, επιφέρει άμεσα και μόνιμα αποτελέσματα στην αναδιοργάνωση των ιστών.

2 X
Ταχύτερη Αποκατάσταση
98 %
Αποτελεσματικότερη Μυοσκελετική Αποκατάσταση
81 %
Αποτελεσματικότερη Αναλγησία
6 X
Ταχύτερη Επιτάχυνση Παροχέτευσης
03 Έρευνες & Ιστορική Αναδρομή

Πως ξεκίνησε η θεραπεία Tecar;

Έπειτα απο 125 χρόνια μελετών και ερευνών, είναι πλέον αποδεδειγμένο, ότι η θεραπεία με τη χρήση Tecar (Tecar Therapy) μπορεί να επιφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα και η αποκατάσταση του ασθενούς να επιτευχθεί μέσα σε λίγες φυσικοθεραπευτικές συνεδρίες.

1890: Ανακάλυψη της διαπερατότητας της κυτταρικής μεμβράνης του πλάσματος σε ρεύματα υψηλής συχνότητας από 100 kHz έως 10 MHz. (Jacques Arsene d’Arsonval, Γάλλος γιατρός, φυσικής Ιατρικής & εφευρέτης).

1939: Κατασκευάζονται οι πρώτες συσκευές φυσικοθεραπείας Capacitive και Resistive με συχνότητες γύρω στα 500 kHz από τον William Beaumont, Άγγλο φυσικοθεραπευτή και ιατρό φυσικής Ιατρικής.

1985: Κατασκευάζονται συσκευές με ρεύμα υψηλής συχνότητας με πολυπολικά ηλεκτρόδια, για χρήση στην αισθητική ιατρική (Συχνότητα 1 MHz).

1995: Γίνεται χρήση του όρου Tecar (Μεταφορά Ηλεκτρολογικά Χωρητικής & Αντιστατικής Ενέργειας) για πρώτη φορά. Νέες επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στην Ιταλία με εφαρμογή ενέργειας από 500 kHz έως 650 kHz.

2013: Ιδρύεται η Winback, η οποία σε λιγότερο από 2 έτη, ξεπέρασε τις 400 πωλήσεις.

Σήμερα, υπάρχουν αρκετές εταιρείες που κατασκευάζουν συσκευές Tecar, μερικές από τις οποίες είναι η Winback, η Indiba, η Human Tecar και η Wintecare. Η διαφορά της γαλλικής κατασκευάστριας εταιρείας Winback σε σχέση με τον υπόλοιπο ανταγωνισμό, είτε ότι έχει ως βασική της φιλοσοφία ο θεραπευτής να μπορεί να συνδυάζει το Tecar Therapy μαζί και με άλλες θεραπευτικές τεχνικές, όπως είναι το Manual Therapy. Με αυτό το τρόπο η θεραπεία καθίσταται ακόμα πιο αποτελεσματική, ενώ ο αριθμός των απαιτούμενων φυσικοθεραπευτικών συνεδριών μειώνεται και ο ασθενής επανέρχεται σύντομα πίσω στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Μάθετε περισσότερα για την Winback.

04 Οφέλη Θεραπείας

Τι προσφέρει η θεραπεία Tecar;

Το Tecar επιταχύνει τη θεραπεία και ανακουφίζει τον πόνο στους μυς και τις αρθρώσεις. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, πρόκειται για ένα είδος μη επεμβατικής ενέργειας υψηλών συχνοτήτων, η οποία ενισχύει τη φυσική ικανότητα ανάπλασης του οργανισμού μας.

Με απλά λόγια από την πρώτη κιόλας θεραπεία Tecar (Tecar Therapy):

  • Θα ανακουφιστείτε από τον πόνο
  • Η κίνησή σας θα βελτιωθεί
  • Η αποκατάστασή σας θα γίνει ταχύτερη

Ο εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής σας θα χρησιμοποιήσει την συσκευή Tecar κατά τη διάρκεια των συνεδριών αποκατάστασης, ταυτόχρονα με τις χειροπρακτικές τεχνικές (Manual Therapy), καθώς επίσης και με τεχνικές περιτονιακής κινητοποίησης (Myofascial Release, Ergon Technique, IASTM κλπ.), ώστε να διασφαλίσει μία ευχάριστη και χαλαρωτική θεραπεία.

Custom icon
Επιτάχυνση του μεταβολισμού

Προκαλεί επιτάχυνση των φυσιολογικών επουλωτικών διαδικασιών του οργανισμού στην πάσχουσα περιοχή, δρώντας στην φλεγμονή, στο οίδημα και στον πόνο ανάλογα με την περίπτωση.

Custom icon
Στοχευμένη μεταφορά ενέργειας

Με τα ηλεκτρόδια CET και RET η μεταφορά της ενέργειας μέσα στο σώμα του ασθενούς, μπορεί να εστιαστεί είτε τοπικά, είτε συνολικά, καθώς επίσης σε επιφανειακούς ή εν τω βάθει ιστούς.

Custom icon
Αύξηση αιματικής κυκλοφορίας

Βελτιώνει τη μεταφορά του οξυγόνου στους περιφερικούς ιστούς και συνεπώς και στις λιγότερο αρδευόμενες περιοχές (π.χ. ινώσεις, συσπάσεις κλπ.), απελευθερώνοντας έτσι την κίνηση.

Custom icon
Άμεση & Διαρκής Αναλγησία

Η ενέργεια προκαλεί ταλαντώσεις, οι οποίες διαταράσσουν την συμβατική εναλλαγή του σήματος πόνου. Έτσι οι νευρικές ώσεις διακόπτονται και ο ασθενής νιώθει άμεση ανακούφιση.

05 Αθλητική & Μυοσκελετική Αποκατάσταση

Το Tecar στον Αθλητισμό

Η θεραπεία Tecar (Tecar Therapy) έγινε ευρέως γνωστή από την εμφάνισή της στον αθλητικό χώρο. Σήμερα, οι περισσότερες μεγάλες αθλητικές ομάδες, καθώς επίσης και κορυφαίοι αθλητές σε όλα τα αθλήματα χρησιμοποιούν την θεραπεία Tecar (Tecar Therapy).

Ο λόγος είναι ότι ενισχύει την απόδοση των αθλητών, παρέχει επείγουσα και άμεση φροντίδα για οξεία μυοσκελετικά τραύματα, ενώ σε συνδυασμό με την άμεση φροντίδα μειώνει τον βαθμό του τραύματος και προσφέρει στον αθλητή ταχύτερη και πιο αποτελεσματική επιστροφή στη σωματική άσκηση.

Η θεραπεία Tecar (Tecar Therapy) φυσικά δεν χρησιμοποιείται μόνο σε άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό, αλλά και σε όλους όσους έχουν οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα, καθώς οι έρευνες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα σε ένα μεγάλο εύρος παθολογιών. Πιο συγκεκριμένα, η θεραπεία Tecar (Tecar Therapy) μπορεί να εφαρμοστεί στις ακόλουθες περιπτώσεις.

Μυϊκοί Τραυματισμοί

Συνδεσμικοί Τραυματισμοί

Τενοντοπάθειες

Μυϊκές θλάσεις & ρήξεις

Οσφυαλγία

Διαστρέμματα

Χρόνιες Παθολογίες

Οστεοαρθρίτιδα

Λεμφοιδήματα

Κατάγματα

Επικονδυλίτιδα Αγκώνα (Tennis Elbow)

Οξείες και υποξείες παθολογίες

Trigger Points

Αυχενικό Σύνδρομο

Μυϊκοί Σπασμοί

Συμφυτική Θυλακίτιδα (Παγωμένος Ώμος)