ΕΣΠΑ
Λεωφ. Βάρης 6 & Αγ. Αποστόλων, Βάρη
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 89 95 070
Title Image

Έσω Επικονδυλίτιδα (Golfer’s Elbow)

Αρχική  /  Παθολογίες   /  Αγκώνας   /  Έσω Επικονδυλίτιδα (Golfer’s Elbow)

Η έσω επικονδυλίτιδα ή  αλλιώς το golfer’s elbow είναι παρόμοια, αλλά λιγότερο συχνή, με την έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow). Αν και η κατάληξη της πάθησης είναι “ίτιδα” (η κατάληξη αυτή  συνήθως υποδηλώνει φλεγμονή), παρόλα αυτά η επικονδυλίτιδα είναι μία εκφυλιστική κατάσταση, χωρίς φλεγμονώδεις αλλοιώσεις.

Οι δύο αυτές επικονδυλίτιδες θα λέγαμε ότι μοιάζουν μεταξύ τους, αφού και οι δύο παρουσιάζονται σε άτομα που το άθλημα τους απαιτεί την χρήση ρακέτας. Εκτός όμως από τους παίκτες γκολφ, η έσω επικονδυλίτιδα παρατηρείται και σε ανθρώπους που δεν ασχολούνται με αυτό το άθλημα, όπως πχ. σε αυτους που παίζουν μπόουλινγκ, σηκώνουν βάρη ή πετάνε ακόντια.

Από τον έσω επικόνδυλο εκφύονται οι καμπτήρες μύες του καρπού και οι πρηνιστές του αντιβραχίου. Η ομάδα αυτών των μυών σταθεροποιεί την έσω πλευρά του αγκώνα, υποβοηθώντας τον ωλένιο πλάγιο σύνδεσμο. Στην έσω επικονδυλίτιδα, η βλάβη εντοπίζεται μεταξύ της έκφυσης του στρογγύλου πρηνιστή και του κερκιδικού καμπτήρα του καρπού. Μπορεί να συνυπάρχουν αλλοιώσεις και στις εκφύσεις του ωλένιου καμπτήρα του καρπού και του μακρού παλαμικού. Οι ασθενείς με έσω επικονδυλίτιδα παρουσιάζουν:

  • πόνο στην έσω πλευρά του αγκώνα που επιδεινώνεται με την δραστηριότητα,
  • πόνος που αντανακλά στην έσω πλευρά του αντιβραχίου, στο καρπό ή στο χέρι,
  • πόνος που χειροτερεύει με τη σύλληψη αντικειμένων,
  • δυσκαμψία του αγκώνα και μειωμένο εύρος κίνησης.

Η διάγνωση μπορεί απλά να επιτευχθεί μέσω της κλινικής εξέτασης, όπου με την ψηλάφηση στον έσω επικόνδυλο και κάποιων δοκιμασιών φόρτισης των καμπτήρων του καρπού και των δαχτύλων, γίνεται η αναπαραγωγή των συμπτωμάτων. Η θεραπεία της έσω επικονδυλίτιδας είναι συντηρητική, με τους ασθενείς να ακολουθούν ένα κατάλληλα διαμορφωμένο φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα αποκατάστασης.