ΕΣΠΑ
Λεωφ. Βάρης 6 & Αγ. Αποστόλων, Βάρη
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 89 95 070
Title Image

Medical Training Therapy

Αρχική  /  Medical Training Therapy
01 Πληροφορίες

Τι είναι το Medical Training Therapy;

Το Medical Training Therapy (Θεραπεία Ιατρικής Άσκησης) είναι μια πλήρης προσέγγιση αποκατάστασης προερχόμενη από την Σκανδιναβία, που σκοπό έχει την βελτίωση της λειτουργικότητας του ασθενούς μέσω της ενεργής του συμμετοχής. Το Medical Training Therapy (MTT) αποτελείται από ειδικές θεραπευτικές ασκήσεις, οι οποίες προσαρμόζονται στις ανάγκες του ασθενή.

Κάθε θεραπευτικό πρόγραμμα πρέπει πάντα να περιλαμβάνει και ένα σωστά δομημένο ασκησιολόγιο. Πολλές φορές όμως αυτό δεν συμβαίνει ή συμβαίνει με τρόπο τέτοιο που δημιουργεί προβλήματα στους ασθενείς. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα παρατηρείται μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, χωρίς την απαραίτητη προσοχή με αποτέλεσμα την ύπαρξη συχνών τραυματισμών.

Τη λύση σε αυτό φαίνεται να δίνει το Medical Training Therapy, αφού δεν αποτελείται από “προκατασκευασμένα” πρωτόκολλα θεραπείας για συγκεκριμένα προβλήματα. Το πρόγραμμα ασκήσεων προσαρμόζεται στις ανάγκες του ασθενή και μεταβάλλεται συνεχώς καθώς ο ασθενής προοδεύει, κάτι που εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα του και φυσικά την ασφάλεια του ασθενή.

02 Χαρακτηριστικά

Τι επιτυγχάνεται με το Medical Training Therapy

Κάθε ασθενής, βάση της κλινικής αξιολόγησης που έχει προηγηθεί, τείθεται σε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων, το οποίο έχει ως σκοπό την επίτευξη των ακόλουθων στόχων.

  • Μείωση / Διαχείριση του πόνου: Η σωστή άσκηση βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και του πόνου, αλλά και στη μείωση της συχνότητας αυτών.
  • Βελτίωση λειτουργικότητας & αύξηση του εύρους κίνησης: Επιτυγχάνεται αύξηση του εύρους της κίνησης των αρθρώσεων και βελτίωση της ελαστικότητας των μαλακών μορίων (πχ. μύες). Επίσης, πραγματοποιούνται προσαρμογές στο μυϊκό και νευρικό σύστημα, που βελτιώνουν την ανταπόκριση του οργανισμού σε εξωτερικά ερεθίσματα.
  • Μυϊκή ενδυνάμωση & αντοχή: Φυσικά, μέσω του Medical Training Therapy πραγματοποιείται και ενδυνάμωση των σταθεροποιών μυών, θωρακίζοντας με αυτό το τρόπο το σώμα και αποτρέποντας μελλοντικούς τραυματισμούς.
  • Βελτίωση Ιδιοδεκτικότητας & Ισορροπίας: Πολύ σημαντικό ρόλο στην αποφυγή τραυματισμών έχουν τόσο η ιδιοδεκτικότητα, όσο και η ισορροπία. Για αυτό το λόγο κάθε θεραπευτικό πρόγραμμα ασκήσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει και ασκήσεις που συμβάλλουν στην βελτίωση αυτών.

Γενικά, θα λέγαμε ότι το Medical Training Therapy είναι απαραίτητο σε ασθενείς με προβλήματα όπως μεσοσπονδυλίου δίσκου ή με σύνδρομα πρόσκρουσης ώμου κλπ. Στους ασθενείς με πρόβλημα κήλης, επιτυγχάνεται σταθερότητα στο επίπεδο του προβλήματος μέσω της ενεργοποίησης των εν τω βάθει μυών της περιοχής. Όμως ταυτόχρονα με αυτό, βελτιώνονται:

  • το αναπνευστικό σύστημα,
  • το καρδιαγγειακό σύστημα,
  • το νευρικό σύστημα,
  • και ο μεταβολισμός.
03 Ιστορική Αναδρομή

Η Ιστορία του Medical Training Therapy

Το Medical Training Therapy (MTT) πρόερχεται από την Σκανδιναβία και πιο συγκεκριμένα από την International Academy of Medical Education (IAME) και αποτελεί μια πλήρη προσέγγιση αποκατάστασης, βασισμένη σε περισσότερα από 30 έτη κλινικής εμπειρίας και έρευνας.

Η προηγμένη κατανόηση του κινητικού ελέγχου, των μηχανισμών ανάνηψης και της φυσιολογίας της άσκησης, αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη του MTT. Χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια ως ένας τρόπος αποκατάστασης ασθενών με προβλήματα μεσοσπονύλιου δίσκου, αλλά και σε ασθενείς μετά από κάποιο χειρουργείο ή κάποιο τραυματισμό.

Το Medical Training μπορεί να κάνει χρήση οργάνων γυμναστικής, όμως αυτή δεν γίνεται με τον τρόπο που γνωρίζατε μέχρι τώρα. Κάθε ασθενής υποβάλλεται σε κάποιες μετρήσεις μυϊκής δύναμης, αντοχής κλπ. ώστε να δημιουργηθεί ένα πλήρως εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης. Έτσι, πραγματοποιούνται από τη μία μεριά ειδικές ασκήσεις, ενώ από την άλλη η διαβάθμιση στα βάρη και τις αντιστάσεις προσαρμόζεται στις ανάγκες του ασθενούς.

Το πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις προθέρμανσης, αυτοκινητοποίησης των υποκινητικών αρθρώσεων, ιδιοδεκτικότητας, ενδυνάμωσης, βελτίωσης της αερόβιας ικανότητας, χαλάρωσης και διατάσεις των μυών. Στόχος του Medical Training Therapy είναι να εκπαιδεύσει τον ασθενή με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημά του, μειώνοντας την ανάγκη για μακροχρόνια λήψη φαρμάκων και καταστώντας τον ανεξάρτητο από άλλου είδους θεραπείες.