Η ρήξη μηνίσκου είναι μία από τις πιο συχνές αθλητικές κακώσεις, αλλά πολλές φορές αποτελεί και κάκωση του γόνατος που την συναντάμε και σε μη αθλητές. Κάθε γόνατο αποτελείται από δύο ινοχόνδρινες ελαστικές κατασκευές που μοιάζουν με δύο μισοφέγγαρα και τα οποία παρεμβάλλονται ανάμεσα στις επιφάνειες των δύο αρθρούμενων οστών, του μηριαίου και της κνήμης. Υπάρχει ένας έσω και ένας έξω μηνίσκος, στο έσω & έξω διαμέρισμα του γόνατος αντίστοιχα.
Έχουν σημαντικό ρόλο στην άρθρωση του γόνατος και αυτό γιατί οι μηνίσκοι παρεμβάλονται μεταξύ μηριαίων και κνημιαίων κονδύλων με τέτοιο τρόπο ώστε, να περιορίζουν σημαντικά την άμεση επαφή των αρθρικών επιφανειών και να μειώνουν την μεταξύ τους τριβή που παράγεται κατά τις κινήσεις του γόνατος. Επίσης, το σχήμα τους αυξάνει σημαντικά το μέγεθος και το βάθος της κνημιαίας αρθρικής επιφάνειας, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη σταθερότητα στην άρθρωση.
Έχοντας ελαστική σύσταση, βοηθούν στην απορρόφηση των κραδασμών που παράγονται κατά τις κινήσεις του γόνατος, καθώς επίσης και στην ομοιόμορφη κατανομή των μηχανικών φορτίων. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό για την προστασία του αρθρικού χόνδρου, και συνεπώς την εμφάνιση αρθρίτιδας.
Όταν η πίεση που δέχεται ένα τμήμα του έσω ή του έξω μηνίσκου υπερβαίνει την αντοχή του ιστού δημιουργείται ρήξη. Ακόμα και μικρές ρήξεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα, όπως είναι η ενδοαρθρική συλλογή υγρού (ύδραρθρο), πόνο κατά το βαθύ κάθισμα ή γονάτισμα, αίσθημα “μπλοκαρίσματος” στο γόνατο, κλπ. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ρήξης μηνίσκου, ανάλογα με την εντόπιση, την έκταση και το σχήμα της ρήξης. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει η:
- Ακτινωτή ρήξη
- Επιμήκης ρήξη
- Λοξή ρήξη
- Ρήξη δίκην λαβής κάδου.
Η ρήξη στους νεότερους ασθενείς και τους αθλητές συνήθως επέρχεται με την εφαρμογή μεγάλης δύναμης που δρα για μία φορά σε υγιή μηνίσκο, όμως στους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, η συνεχής και χρόνια καταπόνηση των μηνίσκων λόγω χειρονακτικής εργασίας είναι αυτή που βαθμιαία προκαλεί φθορά και εκφύλιση των μηνίσκων, και τελικά μπορεί να δημιουργήσει τη ρήξη ακόμα και με μία απλή κάκωση.
Ο μηχανισμός της ρήξης των μηνίσκων είναι συνήθως η φόρτιση του λυγισμένου γόνατος που συνοδεύεται με ταυτόχρονη στροφή. Μπορεί όμως να είναι και μία πιο απλή κίνηση, όπως η έγερση από βαθύ κάθισμα, και αυτό γιατί κατά το βαθύ κάθισμα, αναπτύσσονται οι μέγιστες δυνάμεις μεταξύ μηρού και κνήμης και επομένως η πίεση που ασκείται στον μηνίσκο είναι ικανή να τον τραυματίσει.
Τα κυριότερα συμπτώματα της ρήξης του μηνίσκου είναι τα ακόλουθα:
- Πόνος στο γόνατο
- Οίδημα (πρήξιμο – αίμαρθρο – ύδραρθρο)
- Ευαισθησία κατά την ψηλάφηση του μηνίσκου
- Έλλειμμα της έκτασης του γόνατος
- “Μπλοκάρισμα” της άρθρωσης του γόνατος σε κάμψη.
Η διάγνωση μίας ρήξης μηνίσκου είναι σχετικά εύκολη. Η καλή λήψη του ιστορικού τους ασθενούς θα δώσει πληροφορίες για τον μηχανισμό της κάκωσης, ένω ο έλεγχος των κινήσεων και κάποιως ειδικών tests αξιολόγησης θα μας δείξει τη σοβαρότητα αυτής της κάκωσης. Απεικονιστικά μπορεί να πραγματοποιηθεί μαγνητική τομογραφία, που θα δείξει με μεγάλη ευκρίνεια τη ρήξη του μηνίσκου.