Η χονδροπάθεια επιγονατίδας είναι μια συχνή επώδυνη πάθηση των γονάτων που προσβάλει κυρίως τον χόνδρο της επιγονατίδας και κατά δεύτερο λόγο το χόνδρο της μηριαίας τροχιλίας. Σήμερα, ο όρος χονδροπάθεια επιγονατίδας δεν χρησιμοποιείται πλέον και έχει αντικατασταθεί από τους όρους πρόσθιος πόνος του γόνατος, σύνδρομο επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης και σύνδρομο επιγονατιδομηριαίας υπερφόρτισης.
Η επιγονατίδα είναι ένα μικρό οστάριο το οποίο βρίσκεται στο πρόσθιο τμήμα του γόνατος. Η δράση της είναι να βοηθάει στην κίνηση του γόνατος, λειτουργώντας σαν τροχαλία που αυξάνει το μοχλοβραχίονα κατά τις κινήσεις κάμψης και έκτασης του γόνατος. Κατά τις κινήσεις αυτές, η επιγονατίδα ολισθαίνει μέσα σε μια ειδική αύλακα (μεσοκονδύλια εντομή) που βρίσκεται στο μηριαίο οστό και πιο συγκεκριμένα μεταξύ του έσω και έξω μηριαίου κονδύλου. Ανάμεσα στην πρόσθια επιφάνεια της μεσοκονδύλιας εντομής και την οπίσθια επιφάνεια της επιγονατίδας υπάρχει ένας αρθρικός χόνδος, δηλαδή ένα λεπτό ελαστικό περίβλημα, το οποίο εξασφαλίζει την ομαλή κίνηση των επιφανειών αυτών.
Η χονδροπάθεια της επιγονατίδας είναι η βλάβη που συμβαίνει στον αρθρικό αυτό χόνδρο λόγω ανώμαλής πορείας της επιγονατίδας εντός της μεσοκονδύλιας εντομής. Το αποτέλεσμα αυτών είναι η προς τα έξω μετατόπιση της επιγονατίδας, γεγονός που οδηγεί σε πρόσκρουσή της στον έξω μηριαίο κόνδυλο κατά την κίνηση της κάμψης του γόνατος και σταδιακή φθορά του αρθρικού χόνδρου. Το βασικότερο σύμπτωμα της χονδροπάθειας είναι η πρόκληση πόνου στον ασθενή κατά τις κινήσεις κάμψης του γόνατος, όπως είναι το κατέβασμα σκαλιών ή το παρατεταμένο κάθισμα σε καρέκλα. Στις καμπτικές κινήσεις και θέσεις, η επιγονατίδα βρίσκεται σε μέγιστη επαφή με τον μηρό, ενώ οι πιέσεις που ασκούνται στα οστά είναι αρκετά μεγάλες.
Η θεραπεία του αρθρικού χόνδρου εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η εκφύλιση του. Στα αρχικά στάδια όπου οι βλάβες είναι μικρές, ο βασικός στόχος είναι η ευθυγράμμιση και αποκατάσταση της λανθασμένης πορείας της επιγονατίδας, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με έναν φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα ασκήσεων ενδυνάμωσης των αδύναμων μυϊκών ομάδων και με κινητοποιήσεις Manual Therapy.
Σε πιο προχωρημένα στάδια με μεγαλύτερες βλάβες στον χόνδρο, η θεραπεία μπορεί να είναι αρχικά χειρουργική, ώστε να επιχειρηθεί παρεμβατικά η διόρθωση και αποκατάσταση των χόνδρινων βλαβών, και σε δεύτερο χρόνο φυσικοθεραπευτική, με ένα κατάλληλα διαμορφωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης της κινηματικής της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης, αλλά και ενδυνάμωσης των απαραίτητων μυών.