ΕΣΠΑ
Λεωφ. Βάρης 6 & Αγ. Αποστόλων, Βάρη
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 89 95 070
Title Image

Οσφυαλγία

H οσφυαλγία, όπως υποδηλώνει και το όνομά της είναι ο πόνος στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και αποτελεί σύμπτωμα και όχι μία συγκεκριμένη πάθηση. Έχει όμως καταστεί συνώνυμη και ταυτόσημη ως μία νόσος, προφανώς λόγω της «επιδημικής» μορφής της, αλλά και της συχνής αδυναμίας ανεύρεσης της ακριβούς αιτιολογίας της.

Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποτελείται από 5 σπονδύλους και εμπλέκεται σε όλες τις κινήσεις. Έχει κυρίαρχο ρόλο στη διατήρηση της όρθιας θέσης, ενώ επιτρέπει κινήσεις κάμψης – έκτασης και στροφών του κορμού. Με απλά λόγια, η μέση δέχεται και διαχειρίζεται μεγάλο μέρος του βάρους και των κινήσεων του σώματος και η παρεμπόδιση των λειτουργιών της μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα περιοριστική.

Οι συχνότερες αιτίες της οσφυαλγίας είναι:

  • Κήλη – ρήξη μεσοσπονδύλιου δίσκου
  • Θλάση των μυών της περιοχής
  • Αρθρίτιδα
  • Σπονδυλική Στένωση
  • Φλεγμονή κλπ.

Στην περίπτωση που ο πόνος στην οσφυική περιοχή προκαλείται από τη συμπίεση μιας ή περισσοτέρων νευρικών ριζών που εξέρχονται από το σπονδυλικό σωλήνα, τότε υπάρχει αντανάκλαση του πόνου και στην περιοχή στην οποία καταλήγει το νεύρο αυτό. Σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για οσφυοϊσχιαλγία.

Ο πόνος που αποτελεί και το βασικό σύμπτωμα μπορεί να εμφανιστεί είτε μετά από μια έντονη προσπάθεια, είτε όμως και αιφνίδια, ενώ πολλές φορές εμφανίζεται με την μορφή επεισοδίων.

Σε πολλές περιπτώσεις, η οσφυαλγία συνδυάζεται με πόνο στη ράχη και το ισχίο και με μούδιασμα στα κάτω άκρα. Η διάγνωση στηρίζεται στην λήψη του ιστορικού, την λεπτομερή κλινική εξέταση και έναν απλό ακτινολογικό έλεγχο ή με διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας.