Το στροφικό πέταλο του ώμου αποτελείται από τέσσερις τένοντες, οι οποίοι είναι ο υπερακάνθιος, ο υπακάνθιος, ο ελλάσων στρογγύλος και ο υποπλάτιος. Η βασική του λειτουργία είναι η ανύψωση του άκρου, η έσω-έξω στροφή του βραχίονα, καθώς επίσης και η αύξηση της σταθερότητας της ωμικής ζώνης.
Η ρήξη του στροφικού πετάλου μπορεί να είναι οξεία, δηλαδή να έχει επέλθει μετά από τραυματισμό, όπως πτώση με στήριξη στο άκρο, μπορεί όμως να είναι και χρόνια. Στην περίπτωση αυτή, η ρήξη οφείλεται σε εκφυλισμό των τενόντων του στροφικού πετάλου και κυρίως του υπερακανθίου.
Τα συμπτώματα της ρήξης συνήθως είναι:
- Πόνος στην περιοχή του ώμου που μπορεί να αντανακλά μέχρι και τον αγκώνα.
- Συχνή επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά την διάρκεια του ύπνου.
- Αδυναμία ανύψωσης και έσω-έξω στροφής του άνω άκρου.
Η διάγνωση πραγματοποιείται μέσα από την κλινική εξέταση, και τις διάφορες δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλεται ο ασθενής, ώστε να αξιολογηθεί η ακεραιότητα των τενόντων που αποτελούν το στροφικό πέταλο. Συμπληρωματικά, μπορεί να γίνει υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία με σκοπό την επαλήθευση των ευρυμάτων της κλινικής αξιολόγησης και τον καλύτερο σχεδιασμό της θεραπείας.
Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε συντηρητική, είτε χειρουργική, κάτι που εξαρτάται από τον βαθμό της ρήξης. Σε μικρού βαθμού ρήξεις ακολουθείται ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης του στροφικού πετάλου και των σταθεροποιών μυών της ωμοπλάτης. Σε μεγαλύτερες ώμος ρήξεις, η αποκατάσταση είναι σε πρώτο χρόνο χειρουργική, όπου πραγματοποιείται συρραφή των τενόντων που έχουν υποστεί ρήξη στην ανατομική τους θέση. Η επέμβαση γίνεται με αρθροσκόπηση και χρήση αγκυρών με ράμματα.